Good Morning, Hungary...

Sziasztok.!
Újabb kritika egy többek által ismert film adaptációjáról. Diana Peterfreund: Ébredj velünk.

Fülszöveg:
A ​​LEGFRISSEBB HÍREK: Az elszánt, fiatal TV-producert, Becky Fullert kirúgják a New Jersey-i helyi reggeli műsorból, így szakmai élete – magánéletéhez hasonlóan – kilátástalanná válik.
Kétségbeesetten, de töretlen optimizmussal, Becky elhatározza, hogy talpán landol, és egyszer csak a Pirkadat, egy New York-i TV-csatorna bukdácsoló reggeli hírműsorának alkalmazásában találja magát. A csatorna viszont gyorsabban süllyed, mint maga a Titanic, és a béka feneke alatti nézettség csupán a jéghegy csúcsa: a stúdió kamerái a kőkorszakból származnak, a vezető producerek pedig reklámblokkonként adják egymásnak a kilincset.
Becky megígéri a csatorna igazgatójának, hogy megállítja a zuhanást és fellendíti a nézettséget. Ennek érdekében a legendás híradóst, Mike Pomeroy-t kéri fel műsorvezetőnek egy olyan ajánlat kísértében, amelyre lehetetlen nemet mondani. Mike-nak persze borsódzik a háta a műsor komolytalan témáitól, ráadásul a másik – hozzá hasonlóan a végletekig hiú – ex-szépségkirálynővel és társműsorvezetővel, Colleennal is azonnal összeakasztja a bajszát. Becky életében az egyetlen jó dolog Adam Bennett, a csatorna egy másik, igen jóképű producere, ám az Ébredj velem sikertelensége kettejük bimbódzó kapcsolatára is árnyékot vet. Miközben Mike és Colleen a kamerák előtt iszapbirkóznak, Becky minden erejével szerelmi élete, hírneve, illetve maga a műsor megmentésén fáradozik, mielőtt a csatorna végképp lehúzná előttük a rolót.


" – Becky, én nem tudom, miféle műsort tervezel a jövőben…
Olyat, aminek van is jövője. Olyat, amiből mindannyian megélhetünk.
– Olyat, amit néznek az emberek – mondtam végül hangosan.
És ezt el is fogom érni, még akkor is, ha fel kell hozzá szerelnem Mike-ot és Colleent egy-egy rugós késsel, és a West Side Story zenéjét játszanom hozzá a díszletben."

Vélemény:
Anno láttam a filmet, aminek főleg a szereposztása nyert meg majd a történet is és a soundtrack. Nem mellesleg pedig kitűnő kikapcsolódást nyújtott. Azóta már kismilliószor láttam és időközben arra is figyelmes lettem, hogy a forgatókönyv alapján ebből készült regény is. 
Sokáig kerülgettem, mert nem hittem, hogy egy filmadaptáció is lehet szórakoztató, hiszen tudom mi a vége és amúgy sem tud újat mutatni. Nos részben igazam lett. De csak részben. 
Az írónő nem hatolt részletesen mélyre és újabb információkat sem kaptam, de legalább pár belső monológgal megörvendeztetett. Mindezek ellenére lekötött a történet, a stílus könnyed volt és élvezetes volt az olvasása. Bevezetett a tévézés világába és felemelő volt produceri szemmel  tekinteni a reggeli műsorok nehézségeire, a versengésre és a megugrandó célokra, amelyek rengeteg ember életét befolyásolják ebben a szakmában. 

 "– Az egy év alatt – mondta – kivétel nélkül minden alkalommal Senor Szarházinak hívott" 

Viszont annak ellenére, hogy filmadaptáció, ebből többet is ki lehetett volna hozni. A szereplők felszínesen lettek bemutatva, hiányoltam a leírásokat és úgy éreztem a történetet is mielőbb le akarta tudni az írónő.
Ezt nagyon sajnáltam, mert ez akár egy kitűnő könyv is lehetett volna, hisz a humora megvolt hozzá, a karakterek is adottak voltak és még szerelmi szál is szövődött, a téma pedig egyedi és magáért beszél, de azért mondhatni kiegészítik egymást.
Összességében tehát filmrajongóknak kötelező darab, de aki esetleg nem látta a filmet olvasás előtt vagy után mindenképp nézze meg, hogy teljes legyen a kép. 

Karakterek:
Becky: A munkájának él, de talpraesett és tudja mitől döglik a légy. 
Adam: A minden történetbe szükséges helyes srác, aki nagyobb térért kiállt. Kár, hogy nem ismerhettem meg jobban.
Mike: A leginkább értékelhető karakter, tele humorral és iróniával. Egyszerűen imádom...a sok díjával együtt.

Borító:
Arra már nem vették a fáradságot, hogy kitaláljanak valami jó kis borítótervet, de ez a filmes is tetszik.


Kiadó: Cor Leonis
Kiadási év: 2010
Eredeti cím: Morning Glory
Oldalszám: 230
Kedvenc karakterek: Mike

Jó olvasást és filmezést!
Hamarosan jövök...
xx, Kittina...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon