The 5th wave...

Sziasztok.!
Ma a változatosság kedvéért egy kritikával jövök és nem is akármilyennel. Készüljetek fel, áradozni fogok. Terítéken tehát Rick Yancey: Az ötödik hullám...

Fülszöveg:
Az első hullám nyomán sötétség támadt.
A második hullámot csak a szerencsések élték túl.
A harmadikat pedig a szerencsétlenek.
A negyedik után egyetlen szabály maradt: ne bízz senkiben!
Cassie egy lépést sem tesz a következők nélkül: Luger, M-16-os gépfegyver, lőszer és Bowie-kés. Ennivaló, víz, hálózsák és körömcsipesz csak ezek után következik a listán.
Cassie tizenhat éves, a néptelen országúton menekül. Rajta kívül már nem sokan vannak életben a Földön. Menekül a lények elől, akik embernek látszanak, és akik megölnek minden útjukba kerülőt. Akik több hullámban pusztították az emberiséget. Nem tudjuk, kik az idegenek. Nem tudjuk, miért akarják megsemmisíteni világunkat. Csupán egyvalami világos: mindenkit ki akarnak irtani.
Cassie családja túlélte az első és a második hullámot. A harmadik és negyedik viszont már nem kímélte őket. Cassie most az ötödik hullámmal néz farkasszemet: vagy öl, vagy megölik. „Csak akkor maradsz életben, ha egyedül maradsz” – ez a meggyőződése. De aztán találkozik Evannel, aki elbűvölő és titokzatos, és egyedül ő segíthet Cassie-nek, hogy valóra váltsa az öccsének tett ígéretét. A lány választásra kényszerül bizalom és csüggedés, harc és megadás, élet és halál között. Föladja vagy fölveszi a harcot?
Vélemény:
A disztópiák közül egyértelműen kiemelkedik. Elképesztően jól felépített sztori és persze mondhatnánk, hogy az alapötlet a szokásos ebben a műfajban, de mégsem. Valami újat nyújt, ami miatt élvezhetővé válik a történet.
De akkor kezdjük azzal, hogy nemcsak 1 fiú-lány párost kaptunk, hanem rögtön kettőt. De még milyeneket! Két nagyon erős, de alapjaiban teljesen más női főhőst és két abszolút ellentétes férfikaraktert. És ha azt mondom, hogy Ben és Evan nagyon különbözik, akkor azt szó szerint kell venni.
A történetről pedig annyit, hogy igazából én láttam ebben az egész 'földönkívüliek elfoglalják a  világot'-dologban rációt. Nyilván ez szimbólumnak tekinthető, ám jelenleg abszolút relevánsnak érzem.
A könyv igazi erőssége azonban a nézőpont változtatásokban volt. Alapvetően Cassie, Evan, Ben és Sam szemszögéből nézhettük a világ pusztulását és ez a 4 nézőpont tökéletesen bemutatta, amit tudnunk és éreznünk kellett. Ugyan kicsit bántam, hogy Aduról nem tudtunk meg többet, de a 2. rész kárpótolt ebből a  szempontból. Visszatérve azonban az író zseniálisan oldotta meg, hogy a sok különböző, egymástól fizikailag is távol álló szemszög végül találkozzon és a szálak egybeforrjanak. És ez az, ami ennyire élvezhetővé és letehetetlenné tette ezt a könyvet.
A szereplők pedig magukért beszéltek. Az, ahogyan Cassie-nek egy ilyen új, ismeretlen és félelemmel teli világban hirtelen felnőtté kellett válnia és a Sams-sel való kapcsolata ez idő alatt is csak erősödött. És akkor hát ott van Sammy, akinek a jellemfejlődését meg kell említenem. Egészen attól, hogy az események valóban elkezdődtek addig, amíg "katona" lett a Wright- Pettersonon. Kicsit mérsékeltebben, de ugyanez igaz Benre is. Ő volt a gimi szívtiprója majd elkapta a járványt, de mégis felgyógyult és belőle is katona lett. És hát megismerthettük Evant is (a kedvencem), aki maga a megtestesült álom (túl szép, hogy igaz legyen) és hazudik, aki nem lett szerelmes belé. Rick Yancey pedig ezt is baromi jól csinálta. Húzta a dolgot azt, amit már kezdettől fogva sejtettünk, de csak akkor rántja le a leplet, amikor már kellően megkedveltük a szereplőt.
Összességében nagyon szerettem az egyik, ha nem a legjobb a kategóriájában. Nagyon tudom ajánlani mindenkinek.
Karakterek:
Cassie: Nagyon erős, karakteres női szereplő, aki nem a tökéletességre törekszik és valóban közel sem az, de a hibái által válik egy szuper női főhőssé.
Evan: Szerethető férfi karakter, akit a végén a körülmények függvényében sem tudsz megutálni, mert a nézőpontja és tettei által belelátsz és nem tudod/akarod nem kedvelni.
Ben: Tipikus tini karakternek indul, de nyilvánvalóan nem az, mégis kiszámítható. Mondhatni, hogy a legklisésebb szereplő a történetben, de még így is bőven okés.
Sam: Gyerekkarakterként szerintem igazán jól helytállt és egyensúlyban volt. Szerintem ennél többen nem szabad elvárni.
Adu: Nagyon érdekes női karakter, akinek nem volt ideje kibontakozni, de ahogyan már említettem a második részben több szerepet kapott, so ez ellensúlyozza az első rész után maradt hiányérzetet.
Borító:
Az eredeti borító nekem kicsit lapos. Persze értem az erdőt és a benne sétáló alakot, de engem inkább a fülszöveg fogott meg. A filmes borító viszont bejött. Kellően figyelemfelkeltő és szuper hangulata van.


Kiadó: Cartaphilus

Kiadási év: 2014
Eredeti cím: The 5th Wave
Oldalszám: 466
Kedvenc karakterek: Cassie, Evan, Adu

Hamarosan jövök...
xx, Kittina...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon